سپید_حساب_ویرا

کارشناسی ارشد آره یا نه؟

کارشناسی ارشد آره یا نه؟

فهرست مطالب

اگر در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستید و در حال سپری کردن سال های آخر تحصیل می باشید، حتما با این سوال مواجه شده اید که آیا ارشد بخوانم یا نه؟ آیا با توجه به وضعیت بازار نیاز به ادامه تحصیل در مقطع ارشد است؟ بهتر نیست به جای خواندن ارشد به سربازی بروم، زبان خودم را تقویت کنم یا خود را برای بازار آماده کنم؟

در این مقاله قصد داریم موضوع ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را از جوانب مختلف بررسی کنیم. در این راه سعی می کنیم تجربیات شخصی و تمام آنچه که می تواند به شما کمک کند را منتقل کنیم. با ما باشید!

۱. نگاهی اجمالی به کارشناسی ارشد

اول از همه لازم است که شما با ماهیت کارشناسی ارشد آشنا شوید. واحدهای دوره کارشناسی ارشد شامل ۲۶ (در برخی از رشته ها ۲۷) واحد تئوری و عملی، به همراه ۶ واحد پایان نامه، در مجموع ۳۲ و یا ۳۳ واحد بدون احتساب دروس پیشنیاز و جبرانی می باشد. ورود به کارشناسی ارشد به دو صورت پژوهش محور و آموزش محور انجام می پذیرد.

بیشتر بدانید: تفاوت شیوه ی آموزش محور و پژوهش محور در مقطع کارشناسی ارشد

در دوره کارشناسی ارشد شما مجاز هستید در هر ترم بین ۸ تا ۱۴ واحد اخذ کنید. معمولا واحد ها به صورت ۹، ۹، ۸ در سه ترم اول و ۶ واحد پروژه در ترم آخر تقسیم می شود. در ارشد شما می توانید یک یا دو ترم نیز به عنوان سنوات ادامه تحصیل خود را تمدید کنید. به طول کلی ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بیشتر به صورت دانشجو محور و پروژه محور انجام می پذیرد.

۲. نگاهی به آمارهای وزارت علوم

برای تصمیم بهتر در مورد ادامه تحصیل در مقطع ارشد آمار های سازمان سنجش و وزارت علوم می تواند کمک فراوانی به شما کند. اطلاعات زیر بر اساس آمار های منتشر شده در وب سایت های خبری رجا نیوز، مشرق نیوز و بازار نیوز در سال ۱۳۹۵ تدوین شده است.

  • تعداد کل دانشجویان کشور۴.۶ میلیون نفر
  • تعداد دانشجویان موسسات عالی کشور در مقطع کارشناسی ارشد۵۸۰ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های فنی و مهندسی در مقطع کارشناسی ارشد: ۱۳۳ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های علوم انسانی در مقطع کارشناسی ارشد: ۲۹۴ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های علوم پایه در مقطع کارشناسی ارشد: ۶۶ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های علوم پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد: ۱۶ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های کشاورزی و دامپزشکی در مقطع کارشناسی ارشد:۴۳ هزار نفر
  • تعداد دانشجویان رشته های هنر در مقطع کارشناسی ارشد: ۲۶ هزار نفر

بنابر از اطلاعات فوق می توان دریافت که گوی رقابت از مقاطع کارشناسی به مقاطع بالاتر جابه جا شده است. در سال های گذشته آمار پذیرفته شدگان نیز در مقاطع ارشد و دکترا افزایش یافته و دانشجویان بیشتری برای این مقاطع پذیرفته می شوند.

بنابراین آمارها نشان می دهد که قبولی در مقاطع ارشد به علت افزایش میزان پذیرش دانشگاه ها، سخت تر از دوره کارشناسی نیست.

۳. زمان مورد نیاز جهت آمادگی برای کنکور کارشناسی ارشد

این سوال بسیار مهمی است. اینکه واقعا چقدر زمان نیاز است تا شما بتوانید به رتبه ایده آلتان دست یابید؟

برای پاسخ به این سوال باید عرض کنم بسته به رتبه مدنظر شما، قبولی در کنکور کارشناسی ارشد بین ۲ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد. دوستانی دارم که سال ۱۳۹۳ با هم در کنکور ارشد شرکت کردیم و در رشته کامپیوتر – گرایش هوش مصنوعی رتبه های ۳۰، ۵۵ و ۷۰ را کسب کردند. این افراد با گذاشتن زمانی حدود ۵ ماه به صورت مداوم (روزی ۸ ساعت مطالعه) توانستند به این رتبه ها دست یابند.

قبولی در ارشد چندان به معدل کارشناسی وابسته نیست و برای موفقیت در آن به تلاش مستمر در طول ۳ تا ۵ ماه نیاز است.

برای کنکور کارشناسی ارشد شما می توانید یک درس و یا یک سری دروس را به کل رها کرده و تمرکز خود را بر روی دروس با ضریب و تسلط بیشتر بگذارید. همچنین شما می توانید در رشته دیگری به صورت شناور آزمون دهید و در صورت قبولی تنها باید یک سری پیشنیاز را همراه ۳۲ واحد اصلی ارشد بگذرانید.

۴. داشتن مدرک ارشد و کمک به کسری خدمت سربازی

اگر آقا تشریف دارید، یکی از مواردی که شما را می تواند به دنبال ارشد گرفتن بکشاند همین خدمت سربازی است. خوشختانه ورود به مقطع کارشناسی ارشد راه هایی را جلو پای شما قرار می دهد که می تواند موجب تخفیف هایی در خدمت سربازی شود.

شما به محض پذیرفته شدن در مقطع ارشد می توانید از مراکز تحقیقاتی ارتش و یا سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و بنیاد نخبگان پروژه های کسر از خدمت اخذ کنید. در نهایت به میزان ابعاد پروژه و زمان انجام آن، از دوران خدمت سربازی شما نیز کاسته خواهد شد.

این نکته نیز قابل ذکر است که شما می توانید چندین پروژه مختلف اخذ و تا سقف ۱۹ ماه کسری خدمت را ضمیمه خدمت سربازی خود کنید و به نوعی معاف شوید.

۵. منافع ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

جدای از اینکه مدرک کارشناسی ارشد به تنهایی می تواند شما را خاص تر، با شخصیت تر و در جایگاه اجتماعی بالاتری قرار دهد، عوامل بسیار دیگری هستند برای خودم تجربیات بسیار گرانبهایی بود که در هیچ جا به جز ارشد نمی توانستم به آنها دست یابم.

آشنایی بیشتر با اساتید

در ارشد به دلیل تعداد کم دانشجویان، شما فرصت بیشتری برای ارتباط نزدیک تر با اساتید خود خواهید داشت و می توانید از تجربیات آنها در صنعت نیز بهره مند شوید.

آشنایی با اصول تحقیق

روش تحقیق و پژوهش یکی از مهم ترین اصول تحصیلات عالی به شمار می رود. شما در دوره لیسانس تا حدودی با این اصل آشنا می شوید، اما در مقطع کارشناسی ارشد به صورت تخصصی روش تحقیق و پژوهش حول یک موضوع خاص را فرا می گیرید. نقد و بررسی کارهای گذشته دیگر محققان و به چالش کشیدن روش ها، و استفاده از آنها برای توسعه تز خود، از چیزهایی است که در مقطع ارشد خواهید آموخت.

تقویت زبان انگلیسی

در مقطع ارشد به ندرت پیش می آید که شما منابع تان را از میان منابع داخلی برگزینید. مطالعه مکرر منابع لاتین به صورت ناخودآگاه تکنیک های Reading و ترجمه شما را تقویت می کند.

دستیابی به جایگاه های شغلی مناسب تر

ممکن است که پس از گذشت دو سال با اتمام دوره کارشناسی ارشد، این نکته برای شما قابل درک نباشد که در این جایگاه می توانید به موقعیت های شغلی بالاتری دست یابید. اما پس از مدتی به آن خواهید رسید. در بازار کنونی بسیاری از مدیران، افرادی را که به صورت تخصصی مدرک کارشناسی ارشد و دکترا دارند را در اولویت بیشتری برای استخدام قرار می دهدند.

امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور

اگر نظر من را درباره ادامه تحصیل در خارج از کشور بخواهید، بر حسب تجربه دوستانم خواهم گفت بهتر است مقطع ارشد را در ایران بگذرانید و پس از آن برای دکترا اقدام به تحصیل در خارج از کشور کنید.

جواب خیلی ساده است! دانشجویان دکترا در خارج از کشور می توانند در کنار تحصیل کار کنند و از پس مخارج زندگی برآیند. اما این امکان در مقطع کارشناسی ارشد بسیار به ندرت پیش می آید. حداقل من به شخصه دانشجوی ایرانی ندیده ام که در خارج از کشور هم ارشد بخواند و هم کار کند. اما ممکن است بر اساس بخت و اقبال شما، این مورد نیز پیش آید.

بیشتر بدانید: الفبای گرفتن پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور

امکان اشتغال در زمان تحصیل

اگر همین حالا در مقطع لیسانس، در جایی به صورت پاره وقت و یا تمام وقت مشغول به کار هستید و از این می ترسید با ادامه تحصیل کار خود را از دست خواهید داد، حس می کنم کمی اشتباه فکر می کنید.

البته این نکته به شهر و درجه دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را خواهید داشت وابسته است. اما اگر شرایط را ایده آل در نظر بگیریم و فرض کنیم شهر محل کار و تحصیل شما نزدیک است، شما تنها ۲۰ ساعت در هفته درگیر درس و دانشگاه خواهید شد. الباقی را می توانید پول در بیاورید!

تجربه خودم به این صورت بود که محل کارم در شهر تهران قرار داشت و محل تحصیل شهر شاهرود. اما با مساعدت کارفرما ۳ روز در هفته را برای انجام امور تحصیلی در شاهرود سپری می کردم. شاید در سال اول کمی اذیت کننده باشد که حدود ۲۰ ساعت از هفته را در سفر باشید، اما شک نکنید که نتایج بسیار ارزشمندی به همراه خواهد داشت.

 

جدای از آنچه گفتیم و نگفتیم، این زندگی شما است. ما تنها سعی کردیم در این گفتار نقاط تاریک و روشنی را که در سر راه شما قرار دارد بیان کنیم. در هر صورت این را بدانید چه ادامه تحصیل بدهید و چه ندهید، چه دکترا بگیرید و یا چه به همین مدرک لیسانس بسنده کنید، شما خوشبخت هستید.

یادتان باشد این شما هستید که نماد یک انسان موفق را در خود می سازید.

statistic

این صفحه را به اشتراک بگذارید .

به این مطلب امتیاز دهید .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

تماس با سپید حساب ویرا

حسابداری تولیدی سپیدار

بسته تولیدی سپیدار

  •  کاهش اتلاف مواد اولیه در خط تولید
  • کنترل خروج مواد اولیه از انبار
  • کنترل ورود محصولات به انبار محصول
  • تعیین حداقل و حداکثر موجودی هر کالا
دسته بندی های بلاگ