سپید_حساب_ویرا

حسابداری انبار چیست؟ کاربرد نرم افزار حسابداری انبار

حسابداری انبار چیست

فهرست مطالب

حسابداری انبار تحت عنوان یکی از بخش های مهم هر کسب وکار نقش مهمی در واحدهای مختلف تولیدی، بازرگانی و خدماتی ایفا می کند. همچنین به این دلیل که موجودی های انبارها قسمت عظیمی از دارایی های یک سازمان را شامل می شوند حسابداری انبار از اهمیت ویژه ای و روز افزونی برخوردار است. اما اگر بخواهیم حسابداری انبار را به طور دقیق تر تعریف کنیم، نیازمند بررسی چه مولفه هایی خواهیم بود؟ اصلا حسابداری انبار چیست و با چه اهدافی صورت می پذیرد؟ اگر به دنبال یافتن پاسخ این پرسش ها هستید، به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای متن پیشِ رو با گروه نرم افزاری ویراتیم شرکت سپید حساب ویرا همراه باشید.

تعریف حسابداری انبار

حسابداری انبار به مجموعه ای از فرآیندهای حسابداری گفته می شود که موجودی انبار را مشخص می کند. در حسابداری انبار مبلغی از موجودی انبار مشخص می شود و منظور از موجودی انبار، الزاما تعداد و میزان محصولات و مواد اولیه موجود در انبار نیست.

در پروسه حسابداری انبار، عملیات انبارگردانی نیز صورت می پذیرد. اما معمولا فرآیند حسابداری انبار و انبارگردانی در پایان هر دوره مالی انجام می شود. البته با این که در بیشتر مجموعه ها پایان یک دوره مالی یک ساله است، در بسیاری از سازمان ها نیز دوره های مالی 3 ماهه و 6 ماهه در نظر گرفته می شوند.

صفر تا صد حسابداری انبار

مدیران سازمان های تجاری با استفاده از اطلاعات موجودی انبار در مورد کنترل هزینه های نگهداری موجودی، سفارش، تامین کالا در زمان مناسب و جلوگیری از کمبود مواد اولیه تصمیم می گیرند و اینجاست بیشتر از هر زمان دیگر اهمیت حسابداری انبار عیان خواهد شد.


مقالات آموزش نرم افزار انبار

کاربرد حسابداری انبار را می توان در موارد زیر تعریف کرد:

  • دریافت و نگهداری و توزیع صحیح و سریع مواد، کالا و وسایل مورد نظر
  • پیش گیری از زیان گسترده واحدهای اقتصادی با کنترل دقیق موجودی انبار و جلوگیری از رشد بیش از نیاز موجودی انبار
  • کنترل موجودی انبار و جلوگیری از هدر رفت سرمایه در گردش
  • کاهش و تسهیل عملیات های حسابداری در پی صدور قبض انبار و تسهیل پرداخت مبلغ کالا به فروشنده
  • محاسبه مبلغ موجودی های در انبار به قیمت تمام شده که در صورت خسارت ناشی از حادثه ملاک عمل خواهد بود
  • حصول اطلاع از انواع موجودی انبار در نهادهای اقتصادی تولیدی و غیرتولیدی

انواع موجودی در حسابداری انبار

در کلیه واحدهای اقتصادی موجودی انبار به چند طبقه کلی تقسیم بندی می شود و همه گروه های دیگر به عنوان زیرمجموعه این دسته ها شناخته می شوند. در حسابداری انبار همه این موارد باید مورد بررسی و اندازه گیری قرار بگیرند:

مواد خام (مواد اولیه): در مجموعه های تولیدی از مواد خام جهت تهیه و تولید کالا بهره گرفته می شود.

مواد مصرفی: ملزومات مصرفی موادی هستند که مستقیما در فرآیند تولید دخالت ندارند، اما به شکل غیرمستقیم از آنها استفاده می شود.

مواد در جریان تولید: به موادی که در پروسه ساخت از آنها استفاده می شود اما هنوز تبدیل به محصول یا بخشی از کالای اصلی نشده اند.

کالای ساخته شده: کالایی که آماده عرضه به بازار است.

اجناس خریداری شده: برخی اجناس تنها به قصد فروش خریداری شده اند. در این محصولات تغییری ایجاد نمی شود و در فرآیند تولید یک محصول جدید مورد استفاده قرار نمی گیرند.

انواع موجودی در حسابداری انبار

مهمترین وظیفه در حسابداری انبار، بررسی اسناد قابل بررسی است

اسناد مرتبط با این 4 عنوان همگی با مواد اولیه، امور در حال اجرا و باقیمانده کالاها در انبار اطلاعات پراهمیتی از موجودی انبار در اختیار مدیران و تصمیم گیران می گذارند.

به طور کلی اسناد مرتبط با حسابداری انبار در 4 دسته طبقه بندی می شوند:

  • اسناد انتقالی بین انبار
  • اسناد خرید در حسابداری انبار
  • بهای تمام شده کالای تولیدی
  • بهای تمام شده کالای صادرشده از انبار

اسناد انتقالی بین انبار

جهت انتقال کالا و مواد اولیه میان بخش های مختلف یک مجموعه لازم است اسنادی به ثبت برسند. بررسی این اسناد نیز می تواند در حسابداری انبار و بررسی موجودی مورد استفاده قرار گیرد.

از امکانات نرم افزار انبارداری سپیدار چی میدانید؟

ارزیابی موجودی کالا در نرم افزار انبار سپیدار

اسناد خرید در حسابداری انبار

هزینه هایی که انجام می شوند باید بر اساس فاکتورهای موجود سند زده شوند. همچنین باید به اسناد تخفیفات، ارزش افزوده هزینه های انجام شده و مشخصات طرف دیگر معامله نیز افزوده شوند. البته این امکان وجود دارد که هزینه های دیگر از جمله گمرک، انبارداری، حمل و نقل و غیره نیز مشخص نباشند. در این شرایط تا زمانی که قیمت نهایی مشخص نشود امکان تعیین قیمت حواله فروش نیز وجود ندارد که همه این ها در نرم افزار انبار سپیدار مشخص است.

اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی

در این مرحله علاوه بر هزینه مواد مصرفی برای هر محصول باید هزینه های جانبی، هزینه حمل ونقل و سایر هزینه ها را محاسبه و لحاظ کنیم.

بهای تمام شده کالای صادر شده از انبار

در فرآیند حسابداری انبار باید برای هر کالا در زمان خروج آن از انبار یک قیمت نهایی تعیین شود. قیمت خروج از انبار طبق 2 شیوه زیر انجام می شود:

  • سیستم ارزیابی ادواری موجودی
  • سیستم ارزیابی دائمی موجودی

اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی

این صفحه را به اشتراک بگذارید .

به این مطلب امتیاز دهید .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

تماس با سپید حساب ویرا

حسابداری تولیدی سپیدار

بسته تولیدی سپیدار

  •  کاهش اتلاف مواد اولیه در خط تولید
  • کنترل خروج مواد اولیه از انبار
  • کنترل ورود محصولات به انبار محصول
  • تعیین حداقل و حداکثر موجودی هر کالا
دسته بندی های بلاگ