صورت مغایرت بانکی و اضافه برداشت
صورت مغایرت بانکی و اضافه برداشت (صورت تطبیق حساب بانک ):
مانده حساب بانک در صورتحساب ماهانه بانک و دفاتر دارنده حساب به ندرت مطابقت می کند، هرچند که هردوی آنها مانده یک حساب را نشان می دهد.علت عدم مطابقت این است که ثبت رویدادها از جانب دو طرف همزمان نیست .علاوه بر اختلافاتی که صرفا از همزمان نبودن ثبتها ناشی می شوند، اشتباهات گوناگونی هم ممکن است در ثبت رویدادها از هر دو جانب رخ دهد.
بطور خلاصه ، مانده حساب موجودی بانکی موجودی بانکی در دفاتر دارنده حساب و صورتحساب بانک به دلایل زیر مغایرت پیدا می کند :
- چکهای صادره توسط دارنده حساب که در دفاتر او ثبت شده اما از طرف ذینفع چک به بانک ارائه نشده است (چکهای معوق).
- وجوهی که دارنده حساب به حساب بانکی خود واریز و به درستی در دفاتر ثبت کرده است اما بانک هنوز آنرا ثبت نکرده است . (وجوه بین راهی).
- وجوهی که بانک دریافت و به درستی به حساب مشتری منظور کرده است اما دارنده حساب هنوز آنرا در دفاتر خود ثبت نکرده است .(واریزی دیگران)
- وجوهی که توسط بانک پرداخت یا از موجودی حساب بانکی کسر شده اما هنوز در دفاتر دارنده حساب ثبت نشده است (هزینه خدمات بانکی ).
- بانک یا دارنده حساب یا هردو در ثبت عملیات اشتباه کرده اند .
صورت مغایرت بانکی معمولا به سه منظور اصلی تهیه میشود که عبارتند از :
- به دست آوردن مانده صحیح حساب بانکی برای ارائه در ترازنامه .
- کشف اشتباهاتی که چه از طرف بانک و چه از طرف دارنده حساب در ثبت رویدادهای نقدی رخ داده است .
- فراهم آوردن اطلاعات لازم برای به روز درآوردن دفاتر.
اصطلاح اشتباهات و از قلم افتادگی ها از روی صورت مغایرت بانکی که در دفتر روزنامه ثبت می شود.تنها اقلام مربوط به دفاتر دارنده حساب را شامل می گردد.اشتباهاتی که در دفار بانک رخ داده است نیز باید به بانک اعلان و برای تصحیح آنها اقدام شود.همه اقلامی که در صورت مغایرت بانکی به حساب بانکی در دفاتر دارنده حساب افزوده یا از آن کسر شده است باید در دفتر روزنامه انعکاس یابد.چنانچه اشتباهاتی در ثبت و مانده گیری حساب بانک رخ داده باشد ، آنها نیز تصحیح می شود و اصلاح این گونه اشتباهات در صورت مغایرت بانکی منعکس می شود.
عموما همه اقلام مغایرت که در صورت مغایرت بانکی می آِیند ، به جز وجوه در راه ، چکهای نقد نشده ، مستلزم اصلاح حساب بانک است .
اضافه برداشت بانکی :
صدور چک به مبالغی بیش از موجودی بانکی ، در صورتیکه بانک وجه چک را بپردازد ، منجر به ایجاد اضافه برداشت در حساب بانکی می گردد.اگر به ندرت وضی پیش آید که واحد تجاری تنها دارای یک حساب بانکی باشد و از این حساب هم در تاریخ ترازنامه اضافه برداشت شده باشد ، مبلغ اضافه برداشت باید به عنوان بدهی جاری نشان داده شود.
اما اگر واحد تجاری حسابهای دیگری با مانده های مثبت در همان بانک داشته باشد ،در بعضی موارد می توان خالص مانده ها را به عنوان دارایی جاری نشان داد .
در پایان دوره مالی کلیه چکهای صادر شده ای که هنوز تحویل نشده است باطل و حساب بانک ، اصلاح می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید