سپید_حساب_ویرا

خطر حسابرسی

خطر حسابرسی

فهرست مطالب

خطر حسابرسی به این خطر اشاره دارد که حسابرس ممکن است بدلیل عدم کشف تحریفات با اهمیت در صورت های مالی یا به دلیل خطا یا تقلب، گزارش فاقد صلاحیت را انتشار دهد. خطر حسابرسی هم در مرحله ی برنامه ریزی و هم در اجرای عملیات مالی، مورد توجه حسابرسان می باشد. خطر حسابرسی تابعی از خطر تحریف با اهمیت صورتهای مالی و خطر عدم کشف است.

خطر تحریف با اهمیت یعنی خطر وجود تحریف با اهمیت در صورتهای مالی و خطر عدم کشف به معنای آن است که حسابرس قادر به کشف این تحریفات نباشد. حسابرس باید روشهای حسابرسی را برای تشخیص و برآورد خطرهای تحریف با اهمیت اجرا کند و با طراحی و اجرای روشهای حسابرسی مناسب در برخورد با خطرهای مزبور، خطر عدم کشف را محدود و خطر حسابرسی را تا سطح قابل قبول کاهش دهد. این فرآیند، مدیریت خطر حسابرسی نامیده می شود.

نرم افزار حسابداری سپیدار

مفهوم حسابداری مبتنی بر ریسک:

حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک، روشی را فراهم می کند که اطمینان می دهد ریسک های سازمان مدیریت شده اند. برآورده کردن نیازهای هیات مدیره مسوولیت بخش حسابرسی داخلی است.

در حقیقت حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک، آنچه سازمان و اهداف آن را تهدید می کند، بررسی می کند. این ریسک ها شامل ریسک مالی، عملیاتی و استراتژیک، چه در درون سازمان و چه در برون سازمان خواهد بود.

حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک، روشی است که در بخش حسابرسی داخلی مورد استفاده قرار میگیرد و برای ارائه اطمینان بخشی از اینکه ریسک ها مدیریت شده اند استفاده می شود.

انواع خطر های حسابرسی:

1- خطر رد نادرست (خطر آلفا): در مواردی رخ می دهد که صورت های مالی از تمام جنبه های با اهمیت مطابق با استاندارد های حسابداری باشد؛ اما حسابرس گزارش غیر مقبول صادر نماید، این خطر کارایی حسابرسی را تحت تاثیر قرار می دهد.

2- خطر پذیرش نادرست (خطر بتا): در مواردی رخ می دهد که صورت های مالی از جنبه های با اهمیت مطابق با استاندارد های حسابداری نباشد؛ اما حسابرس گزارش مقبول صادر نماید، این خطر اثر بخشی حسابرسی را تحت تاثیر قرار می دهد.

خطر بتا نسبت به خطر آلفا از اهمیت بیشتری برخوردار است.

3- خطر تحریف با اهمیت: حسابرس این خطر را در دو سطح ارزیابی می کند

1) در سطح کلیت صورت های مالی

2) در سطح ادعاها (گروه معاملات، مانده حساب ها و افشاء)

   3-1 خطر ذاتی

   3-2 خطر کنترل

این دو خطر مربوط به واحد مورد رسیدگی است و صرف نظر از حسابرسی شدن یا نشدن صورت های مالی وجود دارد.

4- خطر عدم کشف: خطری که به حسابرس و اثر بخشی حسابرسی ارتباط دارد، خطر عدم کشف نامیده می شود و در فرمول خطر حسابرسی هدف حسابرس یافتن همین خطر می باشد.

   4-1 خطر بررسی تحلیلی

   4-2 خطر عدم کشف ناشی از آزمون جزییات مانده حسابها و گروه معاملات.

نکته های مهم:

 

1- حسابرس در تدوین طرح کلی حسابرسی باید شناخت کافی از فعالیت واحد مورد رسیدگی، شناخت سیستم های حسابداری و کنترل داخلی، خطر و اهمیت، نوع و ماهیت، زمانبندی، اجرا و حدود روش های حسابرسی، هماهنگی، هدایت، سرپرستی و بررسی و سایر موارد موثر را در نظر داشته باشد.

2- تردید درمورد فرض تداوم فعالیت توسط حسابرس در مرحله ی برنامه ریزی صورت می پذیرد.

3- دارایی های با ارزش بالا و با قابلیت نقل و انتقال بسیار، مانند وجوه نقد، چتحریف پذیرتر از سر فصل حساب هایی مانند دارایی ثابت می باشند و از خطر ذاتی بالایی برخوردار می باشند.

• هسته های اصلی کار حسابرسی داخلی:

 

1. اطمینان دادن در مورد اینکه فرآیندهای به کار رفته توسط مدیریت برای شناسایی همه خطرات قابل توجه موثر هستند.

2. اطمینان دادن در مورد اینکه خطرات به درستی توسط مدیریت بر مبنای اولویت بندی آنها ارزیابی شده است.

3. ارزیابی فرآیندهای مدیریت ریسک، برای اطمینان از پاسخ به هر گونه ریسک که مطابق با سیاست های سازمان است.

4. ارزیابی گزارش ریسک‎های کلیدی توسط مدیران به هیات مدیره.

5. بررسی ریسک های کلیدی توسط مدیران برای اطمینان از کنترل های قرار داده شده در داخل عملیات و در حال نظارت.

مراحل حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک چیست؟

1. ارزیابی ریسک سازمان

2. تنظیم کردن یک برنامه برای انجام حسابرسی (معمولا به صورت سالانه انجام می گیرد.)

3. انجام دادن حسابرسی مبتنی بر ریسک و بازخوردهای نتایج حسابرسی.

یك روش جدید كه توسط توماس بایر گردآوری شده است . در حسابرسی بر مبنای خطر ، حسابرسان در همان طرف میز كه مشتری می ایستد ، آن ها نیز می ایستند . اكنون مشتری یك نفر را با خود دارد چون دید آن ها به كار تجاری یكسان است .

محدودیت های روش قدیمی :

اكنون بیایید با هم موارد مخصوص مربوط به ساختار كار تجاری را بدست آوریم . در حسابرسی قدیمی ، حسابرسان واقعاً تمام تصمیمات حسابرسی شان را بر مبنای جنبه مادی اتخاذ می كردند ، كه آن در صد (یا كسری از درصد ) كار پیمانكار می باشد . كنترل های داخلی كه توسط پیمانكار صورت می گرفت برای اهداف حسابرسی كه بیمار سودمند بودند به طور گسترده مورد ارزیابی قرار نمی گرفتند ، چون توجه فقط بر روی تغییر ارقام و اعدادی بود كه در صورت حساب های مالی گزارش می شدند  و در پایان حسابرسی چیزی را كه قبلا پیمانكار می دانست تغییر می داد كه آن این بود كه شركت بر روی بعضی شغل سرمایه گذاری كند و همچنین بعضی از شغل ها را رها كند . پس پیمانكار یك صورت حساب و جریان كاری بدست می آورد كه خودش را دوباره سال بعد تكرار می كرد .

در بعضی موقعیت ها این تنها روشی است كه حسابرسان می توانند بر عهده بگیرند به خاطر كنترل ضعیف محیط كه در شركت ارائه می شود به طور كلی زمانی كه كنترلهای ضعیف داخلی وجود دارد  به این خاطر است كه مدیریت تصمیم هوشیارانه ای اتخاذ كرده كه كنترلهای داخلی به اندازه عوامل دیگر كار تجاری مهم نیستند . به هر حال كنترل ضعیف محیط به خودی خود یك خطر آشكاری دست و چیزی است كه باید مورد توجه مدیریت قرار داد (اهمیت آن را به یاد مدیریت آورد) در حالی كه روش قدیمی حسابرسی فقط در محیط هایی با كنترل ضعیف كار می كرد ، حسابرسی بر مبنای خطر این ضعف ها را تشخیص می داد تا این كه مدیریت بتواند گام های شایسته ای بردارد تا كنترل های داخلی را قوت ببخشد .

فایده های روش بر مبنای خطر 

در حالی كه در حسابرسی بر مبنای خطر به اعداد و ارقام توجه می شود ، اما به هر حال به درك فعالیت های تجاری نیز توجه دارد چون اعداد و ارقام از این فعالیت ها گرفته شده اند که شامل تسلط بر روی پرسنل اصلی می شود و بفهمیم چگونه آن ها فكر می كنند و در تصمیماتشان از چه اطلاعاتی استفاده می كنند . در اینجا مواردی ذكر شده كه اساساً در حسابرسی بر مبنای خطر مورد توجه قرار می گیرد .

این ساختار تجاری مخصوص چگونه است كه او را در رقابت مجزا كرده است و موقعیت حساس رقابتی اش چیست ؟

از لحاظ استراتژیكی اهداف بلند مدت و كوتاه مدت پیمانكار چه هستند ؟

موانع بلند مدت و كوتاه مدت (مانند كمبودهای مواد و كار ) چه هستند كه شركت برای رسیدن به اهدافش باید بر آن ها غلبه كند و چگونه شركت این كار را طراحی می كند ؟

مشكلات روزمره مربوط به كار كه مدیریت ارشد با آن ها مواجه می شود چه هستند ؟

چگونه آیا مدیریت ضعف های مربوط به كار را مورد توجه قرار می دهد .

چه كنترل های عملی در محیط كار صورت می گیرد تا مطمئن شویم كه قراردادهای اجرا شده اند و كار مطابق با روشها و خط مشی های داخلی اش صورت گرفته است ؟

چه كنترل های داخلی در محیط كار صورت می گیرد تا مطمئن شویم كه كار مربوط به گزارشات و حساب های مالی بدون اشتباه و فریبكاری صورت می گیرد ؟

چگونه آیا مدیریت باید از درستی اطلاعات مالی كه در اتخاذ تصمیمات مهمش از آن ها استفاه می كند مطمئن شود ؟

از لحاظ تاریخی ، چه افرادی در شركت بی تجربه هستند و یا سطح كمتری از كار را نسبت به افراد قبل انجام داده اند ؟

به عبارت دیگر در حسابرسی بر مبنای خطر ، بر حسابرس واجب است كه تمام ویژگی های آن خاص ساختار تجاری كه قرار است مورد حسابرسی قرار دهد ، بفهمد .

مراحلی كه باید در یك حسابرسی بر مبنای خطر طی شود : 

در مورد این سطح جدید خدمات حسابرسی به روش جدیدی از آمادگی و هدایت خود حسابرسی نیاز است .

زمانی كه روش حسابرسی بر مبنای خطر پذیرفته می شود ما نیز بیشتر خودمان را برای بررسی مقدماتی و طراحی آماده می كنیم . ما زمان بیشتر را صرف می كنیم تا كنترلهای عملی شركت را بفهمیم ،كنترلهای داخلی آن ها مربوط به كار گزارشات مالی هستند از نقطه نظر حسابرس ، این كار مقدماتی بسیار با ارزش است . چون ما واقعاً در این زمان وارد جریان كار می شویم و جواب اغلب سوالاتی كه قبلا پرسیده ایم را می دانیم .

در اینجا سه مرحله اصلی حسابرسی بر مبنای خطر ذكر شده است . 

مرحله اول : سوال از تمام كاركنان اصلی

در صورت امكان حسابرسی با رئیس / LEO/ یا مالك شركت صحبت می كند آن فردی است كه می تواند درباره خطرات و اهداف بلند مدت و كوتاه مدت شركت صحبت كند . پس ما می خواهیم بدانیم (حسابرس)

بزرگترین خطری كه شركت سال بعد با آن مواجه می شود چیست ؟ و در مورد خطر 5 سال بعد چه چیز ؟

آیا طرحهایی برای از بین بردن یا رفع آن خطرات وجود دارد ؟

با چه مشكلاتی كار تجاری امسال مواجه شده است ؟

آیا نگرانی های مخصوصی وجود دارد كه ما باید از آن ها مطلع شویم بخصوص زمانی كه كار حسابرسی انجام می دهیم ؟

و چیزی كه ما انتظار داریم در اعداد و ارقام ببینیم ؟

بعلاوه ما مواردی را كه در حسابرسی سال قبل بیان شده نیز دنبال می كنیم . پس ما به سوی سطوح پایین تر مدیریت می رویم و با مدیریت های سطوح پایین تر نیز صحبت می كنیم و كارمان را با CFO شروع می كنیم . و از او سوالات مشابه سوالات مدیریت ارشد می پرسیم كه به حوزه مسئولیت او مربوط است . همچنین سودمند است كه در این مرحله با نمایندگی انبار و كسانی كه از كار حمایت می كنند نیز صحبت كنیم . حتی وكیل مشتری نیز می تواند اطلاعات سودمندی را در مرحله طراحی در اختیار ما بگذارد .

از نقطه نظر حسابرس ، این فرایند كار اولیه در كوتاه كردن و خلاصه كردن روش های حسابرسی كمك زیادی خواهد كرد . در این مرحله ، ما انتظارات حسابرسی را توسعه می دهیم و به صورت امیدوارانه ، مدارك و شواهد مورد تایید حسابرسی را بدست می آوریم كه در زمان كار حسابرسی واقعی از آن ها استفاده كنیم . ما همچنین می فهمیم چه چیز در شركت جدید است و ارزیابی می كنیم چگونه ما می توانیم برای مشتری مان با ارزش تر باشیم .

مرحله دوم : مستند كردن كنترلها (سند كردن كنترلها )

بعد از اینكه كنترلهای مربوط به عملكرد و كنترلهای داخلی به صورت جزئی وجودشان اثبات شد ، برای ساختار شركت ، كنترل ها در سایت شغل و گردش اطلاعات از سایت شغل به اداره و بر عكس می تواند به مهمی كنترل های داخلی در اداره باشد . در این مرحله در جریان كار ، ما حسابرسان به گونه ای یكنواخت می رسیدم چرا ؟ به عنوان مثال چرا این سیاست در اینجا اعمال می شود .

چرا آیا نظارت و سرپرستی همان زمان های مشخص كه كار باید صورت بگیرد همانند موارد دیگر حفظ نمی كند ؟ چه خطری را آیا مدیر ندانسته پذیرفته و چرا ؟

تمام این سئوالات ممكنه از نظر مدیریت بسیار دردناك باشند . چون هیچ كس دوست ندارد درباره سیاست هایش ، روش ها و كنترلهای داخلی اش صحبت كند .

به هر حال ، كنترلهای داخلی فقط به این مطلب محدود نمی شود كه مطمئن شویم شركت به اندازه كافی وظایفش را در بخش حسابداری تفكیك كرده است . كنترل های دیگری نیز وجود دارد كه خارج از حوزه حسابداری صورت می گیرد كه همچنین باید ارزیابی شود . برای اینكه به گونه ای شایسته یك حسابرسی بر مبنای خطر را هدایت كنیم ما باید روش آن استاندارد كار تجارت را بفهمیم كه با پرسیدن سوالات سخت ، ضعفهای آن مهم نیز مشخص می شوند . بعضی از سوالاتی را كه یك حسابرس ممكنه بپرسد عبارتند از :

چه نوع كنترل ها یا توجهات در شركت برای فرایند تخمینات (براورد ها ) اعمال می شود .

آیا شركت از سودها بر روی قرارداد T,M با آماده نكردن مطالبات اجاره ای تجهیزات صرف نظر می كند ؟

چگونه آیا مدیریت مطمئن می شود كه مطالبات مربوط به تجهیزات نسبتا روشن برای شغل ها جمع آوری شده اند جایی كه تجهیزات استفاده شده اند ؟

آیا برآورد كننده ها (تخمین زنندگان) پیشنهاد قیمتی برای خرید كالا را بدون بازنگری مهم از اینكه تا حدودی قیمت را كاهش دهند ارائه می دهد ؟

این نوع سوالات و جواب ها كه دریافت می شوند برای موفقیت حسابرسی بر مبنای خطر ، قطعی هستند .

سودهای ساخت CFMA سپتامبر / اكتبر 2002

مرحله سوم : تحلیل و بررسی اطلاعات :

در شكل سوم حسابرسی بر مبنای خطر ، اطلاعات مالی بازنگری تحلیلی اولیه را طی می كنند و روشهای حسابرسی توسعه می یابند . هدف در اینجا این است كه حسابرسی زیادی را تاحد امكان كه از یك روش تحلیلی استفاده نموده انجام دهد . به جای اینكه جزئیات را مورد تست و آزمایش قرار دهد . اگر ما همانند حسابرسان شما معتقد باشیم كه كنترلهای داخلی به گونه ای مفید عمل می كنند ، ممكنه كنترل را مورد تست قرار دهیم و تست های جزئی تر دیگر را كم كنیم . اگر خطرات و كنترلها به اندازه كافی مشخص شوند و ارزیابی شوند ، ما می توانیم پس روشهای تحلیل مان را بر مبنای انتظاراتی درباره اینكه چه چیزهایی باید اطلاعات مالی نشان دهد را گسترش دهیم .

چون ما قبلا سوالاتی را مطرح كرده ایم و اطلاعاتی را از سطوح مختلف مدیریتی جمع آوری كرده ایم ، پس ما می توانیم روش های تحلیلی مان را بر روی این اطلاعات قرار دهیم . اگر اعداد و ارقام انتظارات ما را برآورده نمی كنند ، پس ما متعهدیم روشهای بیشتری را انجام دهیم . به عنوان مثال ، برنامه شغلی برای پیمانكاران استاندارد یك سری اطلاعات كلیدی است و كسی است كه ما قبلا در حسابرسی برای تحلیل خطر نیاز داشتیم .

در حقیقت ما ممكنه این اطلاعات را قبل از انجام مراحل 1و2 بالا در مقابل مان داشته باشیم . موضوع این نیست كه تخلیل ما از خطر در مراحل مقدماتی حسابرسی چه نشان می دهد برآوردهای مدیریت (كه دربرنامه شغلی هستند ) همیشه نقطه مركزی هستند زماهنی كه ما درباره خطر صحبت می كنیم . بنابراین برنامه شغلی به گونه ای مجزا مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد تا مشخص كند كدام شغل ها خطر بیشتری را ارائه می دهند . در زیر تعدادی از عوامل ذكر شده اند كه در اتخاذ تصمیمات استفاده می شوند .

  • درصد اطلاعات تكمیل شده در تراز نامه
  • اندازه قرارداد
  • نوع قرار داد
  • تجربه پیمانكار در نوع قرار داد
  • كارمندان اصلی در قرار داد (سرپرست ، مدیر ، پروژه)
  • ناخالصی سود برآورده شده
  • میزان هزینه های كار در قرار داد
  • وجود شروطی در قرار داد مانند مجازات هایی برای تاخیر تكمیل كار
  • وجود مصرف زیاد زمان یا هزینه بیش از میزان انتظار داشته یا مشكلات دیگری با توجه به پرسش آن دیگر ذكر شد .

روشهای تحلیلها معمولا به ما اجازه می دهند كه زمان اختصاص یافته به تست ها درباره جزئیات را به حداقل برسانیم . زمانی كه روشهای آن تحلیلی مدرك حسابرسی با ارزش تری نسبت به روشهای حسابرسی دیگر در اختیار ما می گذارند پس ما نه فقط موثرتر نیستم بلكه ما همچنین كار آمد تر نیز هستیم . حسابرسی بر مبنای خطر به درستی مثالی از موقعیت موفقیت آمیز چیزی است كه احتمالا چنین مطلبی را شما درباره حسابرسی قدیمی نشنیده اید .

در پایان …

اگر حسابرسی بر مبنای خطر بدرستی انجام شود به هر كسی اجازه می دهد كه تا انتهای فرآیند كار جلو برود و درباره چیزی كه انجام شده نیز احساس خوبی داشته باشد . حسابرسان احساس می كنند خدماتی با ارزش واقعی برای مشتری فراهم كرده اند مشتریان نیز احساس می كنند كه آن ها اطلاعات با ارزش دریافت كرده اند كه آن ها می توانند استفاه كنند تا شركت هایشان را قدرتمند سازند ، بالاخره من اعتقاد دارم كه حسابرسی بر مبنای خطر می تواند كل فرآیند حسابرسی را تغییر داده و به یك تجربه پاداشی برای تمام قسمت ها تبدیل كند .

این صفحه را به اشتراک بگذارید .

به این مطلب امتیاز دهید .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

تماس با سپید حساب ویرا

حسابداری تولیدی سپیدار

بسته تولیدی سپیدار

  •  کاهش اتلاف مواد اولیه در خط تولید
  • کنترل خروج مواد اولیه از انبار
  • کنترل ورود محصولات به انبار محصول
  • تعیین حداقل و حداکثر موجودی هر کالا
دسته بندی های بلاگ