استاندارد های حسابداری در ایران
- مقالات آموزش حسابداری
- seodo
- 8 دقیقه
هر کسب و کاری نیازمند انجام کارهای حسابداری و حسابرسی است. بسیاری از مشکلات مالی که برای شرکتها ایجاد میشود، به خاطر عدم شفافیت محاسبات مربوط به حسابداری و حسابرسی این شرکتها است. به خاطر همین است که یک سری استانداردها و قواعد کلی وضع شده تا شفافیت این محاسبات تضمین شود. در این مقاله قصد داریم درباره اینکه استانداردهای حسابداری چیست و انواع آن کدام است توضیحاتی کامل در اختیار شما قرار دهیم. اگر شما هم دوست دارید بدانید این استانداردها کدام است و چه مزایایی دارند، تا پایان این مقاله از ویرا تیم، نمایندگی فروش نرم افزار سپیدار با ما همراه باشید.
استاندارد حسابداری چیست؟
استانداردهای حسابداری به زبان ساده شامل قوانین، دستورالعملها و مقررات حسابداری است. زمانی یک حسابدار به خوبی میتواند از پس کارهای محاسبات حسابداری و رعایت استانداردهای حسابداری سازمان حسابرسی برآید که تمام این قوانین و قواعد را بشناسد. شاید با خود فکر کنید که این استانداردها تنها مخصوص شرکتهای بزرگ و کارخانجات است، اما طبق قوانین و دستورات سازمان حسابرسی، رعایت استانداردهای حسابداری سازمان حسابرسی برای تمام کسب و کارها از رستوران تا فروشگاههای کوچک ضروری است.
به همین دلیل اگر امروزه فردی باشد که با استانداردهای حسابداری در ایران آشنا نباشد، نمیتواند به صورت حرفهای در این زمینه شغلی کار خودش را ادامه دهد. با این حال نرم افزارهای حسابداری زیادی وجود دارد که میتوان با استفاده از آن، کارهای حسابداری را به شکل ساده و در مدت زمانی کوتاه انجام داد که در طول مقاله یکی از بهترین آنها را معرفی خواهیم کرد.
ویژگی های استانداردهای حسابداری و منابع آن
استانداردهای حسابداری یک سری ویژگی نظمدهنده و روشنکننده دارند که باعث شده کارهای محاسباتی و امور مالی مربوط به حسابداری یک شرکت یا فروشگاه بسیار دقیق پیش برود. این ویژگیها به طور خلاصه شامل موارد زیر است:
- یکسانسازی صورتهای مالی: یکی از مهمترین ویژگیهای استانداردهای حسابداری این است که به یکسانسازی صورتهای مالی کمک میکند.
- طبقهبندی اصولی اطلاعات حسابداری: ویژگی مهم دیگری که استانداردهای حسابداری ایران دارند این است که اطلاعات حسابداری را به بهترین شکل طبقهبندی کرده و کار دسترسی به آنها را خیلی ساده میکنند.
- کمک به تشخیص روش درست ارزشگذاری: سومین ویژگی مهم استانداردهای حسابداری این است که به ما کمک میکند که راه درست ارزشگذاری داراییها و بخشهای مختلف یک کسب و کار را تشخیص دهیم.
اهمیت استانداردهای حسابداری
زمانی که متخصصان در حال تنظیم استانداردهای حسابداری سازمان حسابرسی بودند، قصد داشتند با ارائه بهینهترین تعداد استانداردهای حسابداری، تا از فرار مالیاتی جلوگیری کنند و به دنبال آن به شفاف شدن هر چه بیشتر محاسبات حسابرسی شرکتها و دیگر کسب و کارها نیز دست یابند. امروزه به خاطر اینکه این استانداردهای حسابداری در تمام کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد، به همین دلیل برای داشتن یک سیستم حسابداری مناسب باید آنها را به طور کامل شناخت. حسابداران حرفهای که با استانداردهای حسابداری سازمان حسابرسی آشنایی دارند، میدانند که بدون دستیار حسابداری نمیتوان از پس انجام محاسبات برآمد.
به همین دلیل امروزه تمام حسابداران یک دستیار حسابداری دارند. این دستیار حسابداری نرم افزار سپیدار نام دارد. قیمت نرم افزار سپیدار سیستم مناسب است و برای همین تهیه آن برای درست انجام دادن کارهای محاسبات حسابداری و رعایت اصول و استانداردهای حسابداری بسیار به صرفه است. در این نرم افزار تمام استانداردهای حسابداری ایران به صورت پیش فرض رعایت شده و برای همین کار با آن برای حسابداران بسیار ساده و با بازدهی بالا است.
چگونگی تدوین استاندارد حسابداری و منابع آن
برای اینکه بتوانید استانداردهای حسابداری را به شکل اصولی پیاده کنید، لازم است که مراحل زیر را به ترتیب پشتسر بگذارید:
- ابتدا باید موضوع کسب و کاری که قصد پیادهسازی استانداردهای محاسبات روی آن دارید، مشخص کنید.
- در مرحله بعدی یک پیشنویس مقدماتی برای برای تدوین استانداردها بنویسید.
- براساس استانداردهای حسابداری و پیروی از اصول آن، پیش نویس اصلی را به دست آورید.
- با تحقیقات میدانی، بعد از تایید صحت پیش نویس اصلی، استاندارد حسابداری را به صورت عمومی منتشر کنید.
برای پشت سر گذاشتن مراحل استانداردهای حسابداری میتوانید از منابع زیر استفاده کنید:
- نسخههای چاپی که توسط سازمان حسابرسی در دسترس حسابداران قرار میگیرد.
- سایت سازمان حسابداری که برنامه تدوین استانداردهای حسابداری را در اختیار حسابداران قرار میدهد.
- استفاده از استانداردهای حسابداری مصوب در سازمان امور مالیات و حسابرسی کشور
مزایای استانداردهای حسابداری
یکی از مهمترین مزایای استانداردهای حسابداری این است که به خاطر اندک بودن تعداد استانداردهای آن کار محاسبات و حسابرسی را نیز بسیار ساده کرده است. علاوه بر این، دیگر مزایای استفاده از استانداردهای حسابداری شامل موارد زیر است که بد نیست از آنها اطلاع داشته باشید:
- ساده کردن کار خواندن و بررسی صورتهای حسابداری و حسابرسی هر شرکتی در ایران؛ هر چقدر استانداردها در یک کسب و کاری واضح و روشن باشد، بررسیها نیز آسانتر خواهد بود.
- ممکن کردن راه بررسی عملکرد هر کسب و کار به منظور پاسخ به اینکه آیا استراتژی فروش و تولید مفیدی داشته یا باید تغییر کند.
- دادن ایده جهت ارتقاء روشهای فروش و مدیریت بازاریابی با نشان دادن نقصهایی که در محاسبه سود و زیان شرکت شما وجود دارد.
- امکان استفاده از این استانداردها برای بررسی صورت حساب شرکتهای خارجی و برقراری ارتباط حسابرسی با آنها به خاطر یکسان بودن استانداردهای حسابداری جدید در تمام کشورها
- کمک به شفافیت مالی کسب و کار و اطلاع از اینکه آیا به سمت سوددهی پیش میرود یا نیازمند بازبینی و اصلاح ساختاری اساسی است.
انواع استانداردهای حسابداری در ایران کدام است؟
در حال حاضر در ایران عدد استانداردهای حسابداری ۴۳ عدد است. جالب است بدانید که ۴۲ تا از این استانداردها لازمالاجرا و مصوب هستند. این استانداردهای حسابداری به زبان ساده در لیست زیر بیان شدهاند:
- استاندارد مربوط به نحوه ایجاد و محاسبه صورتهای مالی
- استاندارد مرتبط با صورت جریان وجوه نقد
- استاندارد مرتبط با درآمد عملیاتی مصوب که استاندارد ۳ حسابداری نامیده میشود
- استاندارد مربوط به ذخایر بدهیهای احتمالی و داراییهای احتمالی
- استاندارد حسابداری رویدادها بعد از ترازنامه
- استاندارد مربوط به گزارش عملکرد مالی مصوب ( این استاندارد از سال ۱۳۹۸ کنار گذاشته شده است)
- استاندارد حسابداری موجودی مواد و کالا
- استاندارد حسابداری پیمانهای بلندمدت که استاندارد ۸ حسابداری هم نام دارد.
- استاندارد مرتبط با حسابداری کمکهای بلاعوض دولت که آن را استاندارد ۹ حسابداری نامگذاری کردهاند.
- استاندارد داراییهای ثابت مشهود
- استاندارد مرتبط با افشای اطلاعات اشخاص وابسته
- استاندارد حسابداری مخارج تامین مالی
- استاندارد حسابداری شامل نحوه ارائه داراییهای جاری و بدهیهای جاری
- استاندارد سرمایه گذاریها
- استاندارد مرتبط با آثار تغییر در نرخ ارز
- استاندارد حسابداری داراییهای نامشهود
- استاندارد مرتبط با صورتهای مالی تلفیقی و حسابداری سرمایهگذاری در واحدهای تجاری فرعی
- استاندارد صورتهای مالی جداگانه
- استاندارد ترکیبهای تجاری
- استاندارد سرمایهگذاری در مجموعههای تجاری وابسته
- استاندارد حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری وابسته و مشارکتهای خاص
- استاندارد حسابداری اجارهها
- استاندارد گزارشگری مالی میان دورهای
- استاندارد حسابداری مشارکتهای خاص
- استاندارد گزارشگری مالی واحدهای تجاری در مرحله قبل از بهرهبرداری
- استاندارد حسابداری گزارشگری بر حسب قسمتهای مختلف
- استاندارد فعالیتهای کشاورزی
- استاندارد طرحهای مزایای بازنشستگی
- استاندارد فعالیتهای بیمه عمومی
- استاندارد فعالیتهای و اقدامات ساخت املاک مصوب
- استاندارد سود هر سهم
- استاندارد حسابداری داراییهای غیر جاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده
- استاندارد کاهش ارزش داراییها
- استاندارد مزایای بازنشستگی کارکنان
- استاندارد رویههای حسابداری ، تغییر در برآوردهای حسابداری و اشتباهات
- استاندارد مالیات بر درآمد
- استاندارد ابزارهای مالی (ارائه)
- استاندارد حسابداری ابزارهای مالی (افشا)
- استاندارد ترکیبهای تجاری که استاندارد ۳۹ حسابداری هم نامیده میشود.
- استاندارد حسابداری صورتهای مالی تلفیقی
- استاندارد مشارکتها
- استاندارد اندازه گیری ارزش منصفانه
- استاندارد افشای منافع در واحدهای تجاری دیگر
سیستم سپیدار و انجام کارهای حسابداری سازمان حسابرسی
استانداردهای حسابداری ۱۴۰۳ توسط سازمان مالیات و حسابرسی منتشر میشود و هر شرکت و کسب و کاری موظف است کارهای حسابداری خود را براساس فهرست اعلام شده انجام دهد. اما چطور میتوان به خالصه استانداردهای حسابداری جدید دست یافت؟ دستیابی به جدیدترین استانداردهای حسابداری بسیار ساده است. در نمایندگی نرم افزار سپیدار شما میتوانید به جدیدترین نسخه این نرم افزار حسابداری دسترسی یابید و با استفاده از راهنمای استانداردهای حسابداری این سیستم، کارهای مرتبط به شرکت یا کسبوکار خود را انجام دهید. نکته جالب این است که به خاطر پایین بودن قیمت نرم افزار دشت سپیدار که یکی از نرم افزارهای بسیار پرکاربرد سیستم سپیدار است، میتوانید کارهای مربوط به استانداردهای حسابداری را بدون مشکل انجام دهید.
حرف آخر
آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت، استانداردهای حسابداری و موضوعات مرتبط با آن مثل انواع استاندارد حسابداری، مزایای استفاده از این استانداردها، ضرورت استفاده از این قوانین و البته بهترین نرم افزار برای انجام کارهای حسابداری بود. سعی کردیم با بیان استانداردهای حسابداری به زبان ساده این موضوع تخصصی را برای همه کسانی که دوست دارند آن را بیاموزند، توضیح دهیم. به ویژه برای افرادی که کسبوکاری کوچک یا بزرگ دارند و مایلند از امور مالی و حسابداری خود به زبانی ساده آشنا شوند و بدانند که چه استانداردهایی باید رعایت و در نظر گرفته شود. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و بتوانید استفاده کافی از شناخت این استانداردها برده و پاسخ سوال استانداردهای حسابداری چیست را به طور دقیق دریافت کرده باشید.