کاربرد نرم افزار حسابداری پیمانکاری، ساختمانی و پروژه ای سپیدار
/0 دیدگاه/در پیمانکاری سپیدار, مقالات /توسط نیلوفر شهابیحسابداری پیمانکاری چه نقشی میتواند در شرکتهای پیمانکاری ایفا کند؟ چه وظایفی برای شخصی که تحت عنوان حسابدار پیمانکاری شناخته میشود تعریف شده است؟ برای درک مفهوم حسابداری پیمانکاری باید چه مفاهیمی را بشناسیم؟ جهت یافتن پاسخ این پرسشها، تا پایان نوشتار ما را همراهی کنید.
تعریف مفهومی حسابداری پیمانکاری چیست؟
حسابداری پیمانکاری بر اساس قرارداد بین کارفرما و پیمانکار صورت میپذیرد و شیوه محاسبه امور مالی را نیز تعیین خواهد کرد. در این قرارداد کلیه اقدامات پیمانکاری طبق یک بازه زمانی از پیش تعیین شده و هزینه قابل تخمین، پیش بینی میشوند.
یک حسابدار پیمانکاری باید بتواند همه هزینههای مستقیم، غیرمستقیم و بی ارتباط به پروژه را طبقه بندی کرده و در بازههای زمانی مشخص گزارش بدهد.
در انواع پروژههای پیمانکاری، بیمههای مختلفی رایج هستند. بر همین اساس اطلاع از مراحل تشکیل پرونده بیمه پیمانکاری در دسته وظایف حسابدار پیمانکاری قرار میگیرد. در مجموع یک حسابدار پیمانکاری هم باید پاسخگوی نیاز پیمانکار باشد و هم جوابگوی انتظارات کارفرما. در نهایت نیز هر عملیات حسابداری پیمانکاری باید یک گزارش کامل از مخارج همراه با سود و زیان اجرای پروژه را در اختیار طرفین قرار بدهد.
مفهوم شرکت پیمانکاری
پیمانکار به چه کسی گفته میشود؟ پیمانکار یک شخص حقیقی یا حقوقی است که مسئولیتهای مورد نظر کارفرما را بر عهده میگیرد. همچنین یک شرکت پیمانکاری ضمن انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی، متعهد به انجام فعالیتهای اجرایی و خدماتی مختلفی میشود. همچنین گاه کارفرما در چارچوب قرارداد، شخصی را تحت عنوان ناظر بر فعالیت پیمانکار تعیین میکند.
شرکتهای پیمانکاری را به طور کلی می توان به دستههای ذیل تقسیمبندی کرد:
- اجرای طرحهای آب رسانی
- پروژههای ارتباطی
- اجرای پروژههای تاسیساتی و تجهیزاتی
- ساختمان سازی
- راهسازی
- اجرای پروژههای مرتبط با انرژی
- اکتشافات حوزه نفت و گاز
- حفاری روی زمین
- مرمت و بازسازی آثار باستانی
- پروژههای مرتبط با صنایع و معادن
- اجرای طرحهای کشاورزی
انواع قراردادهای حسابداری پیمانکاری
قراردادهای حسابداری پیمانکاری انواع ذیل را شامل میشوند:
- دائمی
- پرداخت کلی
- طراحی و تولید (ساخت)
- مدیریتی
- پیمایش و سنجش
- مدیریت پروژه
- توسعه و ساخت
روشهای اصلی حسابداری پیمانکاری چه هستند؟
شیوههای اصلی حسابداری پیمانکاری به 2 دسته تقسیم میشوند:
حسابداری پیمانکاری درصد پیشرفت کار
در این شیوه بر عهده پیمانکار است که لیستی از هزینهها را طی بازههای زمانی مشخص به کارفرما تحویل بدهد. همچنین طی این زمان ضروری است درصد مشخصی از پروژه اجرایی شده باشد. در روش درصد پیشرفت کار، این امکان وجود دارد که تعداد اقساط به شکل توافقی کاهش یا افزایش بیابند. به علاوه وقتی درصد مشخصی از کار انجام شد، لیست هزینهها و صورت وضعیت پروژه تحویل کارفرما خواهد شد. در مقابل کارفرما تعهد میدهد هزینهها را طبق نرخهای مورد توافق طرفین در قرارداد به پیمانکار بپردازد.
2- حسابداری پیمانکاری روش کار تکمیل شده
در این مدل از قراردادهای حسابداری پیمانکاری، درآمد و سود ناخالص یکباره به کارفرما ارائه و از او درخواست و دریافت خواهد شد. مزیت روش کار تکمیل شده این است که سود ناخالص قرارداد در پایان پروژه تعیین میشود. البته در قراردادهای طولانی که سود ناخالص چند سال طی یک سال مالی پرداخت میشود، امکان دارد برای پیمانکار ضریب مالیاتی در نظر گرفته شود. موضوعی که پیمانکار را ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده کلانی خواهد کرد و موجب ضرر او میشود.
افزایش سرعت و دقت حسابداری پیمانکاری به کمک سپیدار
ویرا تیم یکی از برترین نمایندگان نرم افزار حسابداری سپیدار در تهران است که میتواند جهت مدیریت بهتر حسابداری پیمانکاری یاریگر شما باشد. ضمن مشاهده دمو نرم افزار حسابداری سپیدار درمییابید خدمات مالی سپیدار تا چه میزان دقت و سرعت حسابداری پیمانکاری را در قراردادتان افزایش خواهد داد. آموزش گام به گام نرم افزار سپیدار به حسابداران پیمانکاری بسیار ساده است و در نهایت میزان خطا را تا حد زیادی در فرآیند حسابداری پیمانکاری کاهش میدهد.
سپید حساب ویرا به عنوان نماینده برتر سپیدار با استفاده از یک نرم افزار حرفهای، امور حسابداری پیمانکاری قرارداد شما را با بالاترین دقت ثبت و ضبط خواهد کرد. فرآیندی که در نهایت مانع از بروز بسیاری از تعارضات خواهد شد.
در انواع قراردادها، حسابداری پیمانکاری چگونه انجام میشود؟
برگزیدن شیوه حسابداری پیمانکاری تا حد بسیار زیادی تحت تاثیر توافق پیمانکار و کارفرماست. به همین علت ضرورت دارد اکثر حسابداران بر روشهای انجام حسابداری برای انواع پیمانهای ذیل تسلط کافی داشته باشند:
- حسابداری پیمانکاری خدماتی
- حسابداری پیمانکاری پروژه
- حسابداری پیمانکاری پروژههای عمرانی
- حسابداری پیمانکاری ساختمان
حسابدار پیمانکاری چه وظایفی دارد؟
حسابدار گاهی موظف میشود که کنترل ورودی و خروجی انبار را نیز بر عهده داشته باشد. حتی در مواردی ممکن است سرکشی به پروژهها نیز در رده وظایف حسابدار پیمانکاری قرار بگیرد. افزون بر اینها یک حسابدار باید بتواند به طور منظم با مدیران بالادستی و حسابرسان مستقل در شرکتها ارتباط منظم و نزدیک داشته باشد.
حسابدار باید لیست مخارج و هزینهها را در اختیار کارفرما قرار بدهد. صورت مالی پروژهها نیز توسط حسابدار پیمانکاری تهیه میشوند. ارائه اسامی لیست شده بدهکاران و بستانکاران به تفکیک پروژه و چکهای دریافتی و پرداختی را نیز باید از جمله سایر وظایف او دانست.
ضروری است هر حسابدار پیمانکاری از توانایی گزارش دهی، کنترل و برقراری ارتباط موثر با طرفین پیمان و نمایندگان آنها برخوردار باشد.
همچنین برخی عملیات حسابداری باید پیش از استارت پروژه آغاز شوند. اما وظایف اصلی حسابدار پیمانکاری عبارتند از:
- انتخاب روش حسابداری
- به ثبت رساندن ثبت اسناد تنخواه
- درج مخارج
- تفکیک پروژهها به نسبت هزینههایشان
- درج و ثبت حسابهای پیمانکاران ردههای پایینتر
- ثبت دفاتر قانونی پیمانکاری
- طراحی کدینگ حسابها
- درج و نگهداری پیش دریافتها
- به ثبت رساندن ضمانت نامههای دریافتی و پرداختی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)