انواع مالیات در حسابداری و مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم
/0 دیدگاه/در مقالات /توسط نیلوفر شهابیانواع مالیات در حسابداری از جایی گسترش و اهمیت یافت که به مرور زمان با افزایش وظایف دولتها، نیاز به منابع مالی جدید جهت اجرایی کردن این وظایف بهوجود آمد و دولتها اخذ انواع مالیات از کسبوکارهای گوناگون را بهصورت جدی در دستور کار خود قرار دادند. به همین دلیل کسبوکارها نیز به ناچار با استفاده از تعریف مفهومی حسابداری و عملیات حسابداری میکوشند مالیات تخصیصیافته به فعالیتهای خود را مدیریت کنند. اما مالیات تنها مربوط به کسبوکارها نمیشود و درحقیقت باید گفت مالیات نوعی پرداختی از سوی شهروندان هر کشور به دولت آن است که در برابر ارائه خدمات عمومی از سوی دولتها پرداخت میشود.
در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات بیش تری در حوزه مالیات حسابداری، مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم هستید به شما همراهان عزیز پیشنهاد می کنیم که تا انتهای مقاله با گروه نرم افزاری ویراتیم شرکت سپید حساب ویرا همراه باشید.
انواع مالیات در حسابداری چیست؟
در سطح بینالمللی عمدهترین نوع طبقه بندی مالیات 2 دسته مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم را شامل میشود.
انواع مالیاتهای مستقیم
مالیاتهای مستقیم در طبقهبندی انواع مالیات در حسابداری به آن دسته از مالیات ها اطلاق میشود که بهصورت مستقیم به منبع درآمد وضع خواهند شد. به همین دلیل مالیات مستقیم متناسب با میزان درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی تنظیم میشود.
با در نظر گرفتن تعریف مالیاتهای مستقیم، این نوع از مالیاتها بهطور مستقیم از خود مودی مالیات وصول و شامل مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی میشود.
در مالیاتهای مستقیم، پرداختکنندگان، نام و مشخصات آنها برای دستگاه مالیاتی شناخته شده هستند و افراد بدون واسطه اقدام به پرداخت مالیات به دولتها میکنند.
تعریف مالیات های مستقیم
الف) مالیات بر دارایی یا ثروت
مالیاتی است که از مایملک شخص حقیقی وصول میشود و میتواند 2 منبع دارایی و سرمایه را برای اخذ مالیات تحت پوشش قرار بدهد.
مالیات بر ارث
بر اساس قانون مالیاتی کشور تمام اموال و داراییهای باقیمانده از متوفی که به وراث به ارث میرسد، مشمول مالیات هستند.
حق تمبر
براساس با نظر قانونگذار مالیاتهای مستقیم در دستهبندی انواع مالیات در حسابداری، حق تمبر بهعنوان زیرمجموعه مالیاتهای مستقیم معرفی شده است، درحالیکه برخی به سبب نوع پرداخت این مالیات و اینکه بهصورت مستقیم از خود مودی وصول نمیشود، آن را در گروه مالیاتهای غیرمستقیم قرار میدهند.
ب) مالیات بر درآمد
در مالیات مستقیم بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی ماخذ اصلی مالیات به حساب میآیند، نه ثروت و دارایی آنها. به این ترتیب به آنچه از طریق ثروت و نیروی کار به تولید میرسد مالیات تعلق خواهد گرفت.
انواع مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد بر پایه قانون مالیاتی کشور به زیرمجموعههای زیر تقسیم میشود:
مالیات بر درآمد املاک
به درآمد حاصل از اجاره دادن ملک یا فروش آن، درآمد املاک میگویند که به این نوع از درآمدها مالیات تعلق میگیرد.
در مالیات بر اجاره ملک، بعد از کسر هزینهها و استهلاکها از میزان اجاره دریافتی به میزان 25 درصد نرخ مالیات تعیین میشود.
مالیات بر درآمد کشاورزی
از زمانیکه دولتها به اهمیت کشاورزی در رونق اقتصادی پی بردند، در راستای پشتیبانی از سرمایهگذاری و اشتغال در زمینه کشاورزی، درآمدهای کشاورزی را از مالیات معاف کردند. به همین علت فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی و طیور، دامداری، احیای جنگلها و باغها از پرداخت مالیات معاف هستند.
مالیات بر درآمد حقوق
روش پرداخت این نوع از مالیات بهصورت غیرمستقیم تعریف شده است. به این معنا که کارفرما پس از محاسبه حقوق و مالیات مربوط به آن، نرخ مالیات را از حقوق کارمند کسر و به خزانه دولت واریز خواهد کرد. اغلب مالیاتها بهصورت سالیانه محاسبه و پرداخت میشوند اما مالیات بر درآمد حقوق یک استثناست که بهصورت ماهیانه پرداخت میشود.
مالیات بر درآمد مشاغل
براساس این نوع مالیات، درآمدی که شخص حقیقی به واسطه اشتغال در مشاغل بهدست میآورد، مشمول مالیات میشود. جهت محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل، ضرورت دارد کل فروش کالاها و خدمات را محاسبه و کلیه هزینههای انجامشده و استهلاک را از آن کسر کرد.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
جمع درآمد شرکتها و درآمد ناشی از فعالیتهای سودآور سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از کشور بهدست میآیند، پس از محاسبه زیان حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیتهای مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات دارای نرخ جداگانه هستند، مشمول مالیات به میزان 25 درصد میشود.
مالیات بر درآمد اتفاقی
درآمدی که شخص حقیقی یا حقوقی بهصورت بلاعوض یا از راه معاملات محاباتی، بهصورت جایزه و هر عنوان دیگری بهصورت نقدی و یا غیرنقدی بهدست میآورد، مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی است.
انواع مالیاتهای غیرمستقیم
مالیات غیرمستقیم در تقسیمبندی انواع مالیات در حسابداری مالیاتی است که بر کالاها و خدمات مشخصی وضع و بهطور غیرمستقیم به اشخاص مرتبط میشود.
این نوع از مالیات جنبه غیردائمی دارد و تحت عنوان مصرف یا تولید کالا و خدمات به محصولات تعلق میگیرد. مالیات غیرمستقیم، مالیاتی است که بهطور غیرمستقیم بر کالای مصرفی وضع میشود و درحقیقت مصرفکننده کالا موظف به پرداخت مالیات آن خواهد بود.
البته مالیاتهای غیرمستقیم خود به 3 دسته حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر مصرف و مالیات بر ارزش افزوده تقسیم میشوند.
به کمک سپیدار مالیات کسب و کار خود را محاسبه کنید
برای اطلاع از امکانات نرم افزار سپیدار و مشاهده دمو نرم افزار سپید حساب ویرا با بهترین نمایندگی نرم افزار حسابداری سپیدار در تهران تماس حاصل کنید. همچنین مشاوره کارشناسان سپیدار را از دست ندهید و جهت برخورداری از تخفیفهای نرمافزار حسابداری و خدمات مالی سپیدار بهترین بسته ممکن برای کسب و کار و محاسبه دقیق مالیات خود را انتخاب و خریداری کنید. در انتظار چه هستید؟ با ویراتیم تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)