فهرست مطالب

همه ما به عنوان بخشی از یک جامعه بزرگ مسئولیت هایی داریم که باید نسبت به آن ها وظیفه شناس باشیم. مالیات یکی از مسئولیت های اجتماعی ما است و با هدف تأمین هزینه های عمومی یا دولتی از مردم گرفته می شود. مالیات در کشور ایران اجباری است و افرادی که از پرداخت آن امتناع کنند، مجازات می شوند. برای اینکه ناخواسته با مشکلات فرار مالیاتی مواجه نشوید، باید انواع مالیات در ایران را بشناسید.

مالیات چیست؟

دولت ها روش های مختلفی برای کسب درآمد دارند و با کمک آن ها هزینه های دولتی و عمومی را پرداخت می کنند. یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت ها مالیات است و به اجبار از افراد حقیقی یا حقوقی گرفته می شود. مالیات بخشی از درآمد مردم محسوب می شود که ملزم هستند آن را به دولت پرداخت کنند.

انواع مالیات کدام است؟

مالیات چیست؟

مالیات در ایران به دو دسته بندی کلی مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم می شود. مالیات مستقیم بر اساس درآمد یا دارایی هر فرد محاسبه می شود و باید به اداره مالیات پرداخت شود. فردی حقیقی یا حقوقی باید وظیفه پرداخت این مبلغ را برعهده بگیرد. در صورتی که به عمد یا غیر عمد از پرداخت مالیات های مستقیم اجتناب کنید، به مجازات نقدی یا حبس محکوم می شوید.

انواع مالیات مستقیم در ایران

مالیات غیر مستقیم همان طور که از نام آن مشخص است، نیازی به پرداخت مستقیم یا محاسبه درآمد و دارایی ندارند. این نوع از مالیات مبلغی است که به هزینه خرید محصولات و کالاها یا هزینه ترخیص آن ها از گمرک اضافه می شود و شما با پرداخت هزینه نهایی (مبلغ اولیه محصول یا کالا + درصدی که تحت عنوان مالیات به آن اضافه می شود) سهم خود را پرداخت می کنید.

انواع مالیات مستقیم در ایران

برای پرداخت مالیات ابتدا دارایی و درآمد شما محاسبه می شود. سپس بر اساس ارزش اموال شما به آن مالیات تعلق می گیرد. دسته اول مالیات های مستقیم، به مالیات بر دارایی تعلق دارد که خود شامل دو زیر مجموعه مالیات بر ارث و مالیات بر تمبر می شود. دسته دوم مالیات بر درآمد خواهد بود که به ۷ دسته زیر تقسیم می شود:

  1. مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف درآمدی
  2. مالیات بر درآمد املاک
  3. مالیات بر درآمد اتفاقی
  4. مالیات بر درآمد کشاورزی
  5. مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  6. مالیات بر درآمد حقوق
  7. مالیات بر درآمد مشاغل

در چه بخش هایی از شما مالیات غیر مستقیم گرفته می شود؟

مالیات غیر مستقیم در سه بخش از مردم ایران دریافت می شوند که بخش اول به حقوق و عوارض گمرکی یا مالیات بر صادرات و واردات تعلق دارد. این مالیات در زمان واردات یا صادرات انواع کالاها بر اساس نوع کالا به آن تعلق می گیرد و با نام تعرفه گمرکی شناخته می شود. دلیل تعیین مالیات بر واردات یا صادرات به کسب درآمد دولت محدود نمی شود. هدف دیگری که پشت آن وجود دارد، حمایت از تولیدات داخلی و کاهش واردات اقلام گوناگون است.

دسته بندی دوم مالیات بر مصرف است و افرادی آن را می پردازند که کالایی خاص را مصرف می کنند. البته مبلغ نهایی توسط تولید کنندگان یا فروشندگان جمع آوری و به اداره مالیات پرداخت می شود. آخرین دسته بندی مالیات غیر مستقیم، مالیات بر ارزش افزوده است که یکی از مهم ترین انواع مالیت در ایران به شمار می رود.

پرداخت مالیات ارزش افزوده بر این اساس است که مبلغ مالیات (به طور معمول ۹ درصد از ارزش محصول یا خدمات) به مبلغ اصلی آن اضافه می شود. این نوع از مالیات نیز از جیب خریدار تأمین می شود؛‌ اما هیچ پرداخت مستقیم اتفاق نمی افتد و در یک چرخه مبادله ای به حساب دولت می رسد.

کلام پایانی

مالیات در کشور ما هزینه ای اجباری است که از همه افراد گرفته می شود و دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دارد. مالیات های مستقیم بر اساس اموال یا دارایی افراد تعیین می شوند و باید توسط فردی حقیقی یا حقوقی به اداره مالیات پرداخت شوند. مالیات های غیر مستقیم معمولاً به صورت ارزش افزوده به کالاها یا اقلام اضافه می شوند و نیازی به پرداخت مستقیم ندارند.

این صفحه را به اشتراک بگذارید .

به این مطلب امتیاز دهید .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

تماس با سپید حساب ویرا

حسابداری تولیدی سپیدار

بسته تولیدی سپیدار

  •  کاهش اتلاف مواد اولیه در خط تولید
  • کنترل خروج مواد اولیه از انبار
  • کنترل ورود محصولات به انبار محصول
  • تعیین حداقل و حداکثر موجودی هر کالا
question